Av Ragnhild Sørbotten, fylkesstyremedlem Sentrum Viken og
Geir Lippestad, partileder i Sentrum
Utenforskap kan koste samfunnet dyrt. Økonomisk og menneskelig kapital står på spill. Samtidig som det er mitt og ditt ansvar å forebygge utenforskap gjennom gode relasjoner med våre medmennesker er det et politisk ansvar at samfunnet til enhver tid består av gode, forebyggende systemer.
Vi har sett det i USA og vi har sett det i Europa. Stormingen av den amerikanske kongressen 6.januar i år og drapet på Samuel Paty i Paris 16. oktober i fjor er nylige skrekkens eksempler på konsekvensene av økte motsetninger mellom politiske grupperinger, mer gruppedannelser og økt populisme i samfunnet. Vi vet at virkningene av voldsspiralene mellom islamistiske grupper og høyreekstreme grupper er virkelige og at de vokser også her i Norge. Dette ble senest bekreftet av PST sin nye trusselvurdering som ble offentliggjort sist uke. På toppen av listen over det som truer norsk sikkerhet står faren for islamistisk terror, tett etterfulgt av høyreekstremistisk vekst. Det er viktig å forebygge voldelig ekstremisme i politisk urolige tider. Fra forskning kan vi lære at den mest effektive forebyggingen innebærer inkludering og gode relasjoner. Det som forer voldsspiralene mest er utenforskap, rasisme, marginalisering, relasjonsbrudd og skam.
Utenforskap har særlig gode vekstvilkår under koronapandemien
Debatten på NRK den 2. februar viste hvordan ungdommene våre sliter under koronarestriksjonene. Mangelen på tilgang til sosiale møteplasser og stengte universitets- og høyskolecampuser skaper isolasjon og ensomhet. Arbeidsledigheten har økt betraktelig siden mars i fjor og utenforskapet i Norge slik det er i dag har derfor dessverre alt for gode vekstvilkår. Nå mens vaksinedosene ruller inn i landet er det på tide å se mot våren. Mens samfunnet blir kvitt sykdommen vil vi ikke at spirene fra koronaens utenforskap skal få sprette opp sammen med krokus og snøklokker i den smeltende snøen.
Vaksinene vil ikke fikse alt
De aller fleste av oss lengter etter å bli kvitt korona. Vi vil ikke at flere skal bli syke og vi vil få næringslivet, skolene og virksomhetene, byene, kulturen og livene våre tilbake. Samtidig er det nok viktig å huske på at vaksinene ikke vil fikse alt. Det norske utenforskapet har vært økende og mangfoldig lenge. SSB sine levekårsundersøkelser har siden tidlig 2000-tall vist at de sosiale ulikhetene vokser. Sammen med det har barnefattigdommen økt og det har blitt mindre sosial mobilitet. Over 100 000 arbeidsføre mennesker med funksjonsnedsettelser står uten jobb. I følge FHI er forskjellen i forventet levealder inntil 8 år mellom bydelene innad i Oslo. Vaksiner er dermed ikke en «quick fix» og utenforskapet er mer komplekst og har flere konsekvenser enn ekstremisme. Konsekvensene kan være psykiske lidelser, kriminalitet, rus, vold, arbeidsløshet og mindre muligheter for mange til å leve gode og meningsfulle liv. Vi er nødt til å tenke større.
Det er mellom mennesker det gode skjer
I Ragnhild Sørbottens pågående doktorgradsarbeid fokuserer hun blant annet på betydningen av relasjoner for forebygging av utenforskap. Det er mellom mennesker det gode skjer. Det kan være avgjørende i en sårbar situasjon å møte mennesker som viser empati og omsorg. Empati er en undervurdert menneskelig superkraft. Det er fristende å peke på hver enkelt av oss og si at det er mitt og ditt ansvar å være gode medborgere og ta vare på hverandre.
Systemer for å forebygge utenforskap
Likevel er det ikke nok å peke på enkeltmenneskene. Det er et politisk ansvar at samfunnet til enhver tid består av gode, forebyggende systemer. Det handler om å bygge ned barrierer og sosial ulikhet blant oss. Konkret betyr det at flere må få mulighet til å delta i arbeidslivet, det må bli reell lik tilgang til helsetilbud og det må tilrettelegges for arenaer for fritid og sosiale relasjoner som kan ta oss bort fra de polariserende nettbaserte miljøene og kanalene som fremmer frykt og barrikader.
Vi må sørge for at Norge aldri igjen opplever det som skjedde 22. juli, 10. august og tiden hvor nesten 100 sårbare unge gutter og jenter ble sendt som bombemat for terrorregimet i Syria.
Partiet Sentrum
I disse dager stifter partiet Sentrum fylkeslag over hele landet. Partiet er nytt, men har i løpet av kort tid vokst til å bli et parti med fotfeste landet rundt med mål om å stille med lister for alle valgdistrikt til høstens stortingsvalg. Partiet Sentrum bygger sin politikk på vedtatte menneskerettigheter og FNs bærekraftmål og har forebygging av utenforskap som et av de store satsingsområdene. For en fremtid uten terrorfrykt må vi motarbeide de destruktive strømningene som preger Vesten nå. Alt begynner i det små.
Vekst
Partiet Sentrum er inne i en fase med fokus på bygging av organisasjon i hele landet. Vi har fortsatt medlemsvekst og våren 2022 holdes fylkesårsmøter i alle fylker. Landsmøtet 2022 holdes den 28.-29. mai 2022 i Oslo.
VÅR ADRESSE
Partiet Sentrum
c/o Advokatfirmaet Lippestad AS
Sehesteds gate 6
0164 Oslo
Kontakt oss
Bli medlem
Gå til medlemsregistrering.
Gi en gave
VIPPS #647004
Send en e-post til regnskap@partietsentrum.no
Alle andre henvendelser
hei@partietsentrum.no