Faksimile NRK
les saken: https://www.nrk.no/sorlandet/markus-hagen-calado-fikk-avvist-rettssaken-mot-kristiansand-kommune-1.17029887
Faksimile fra NRK

Saken om Markus Hagen Calado har nå fått en alvorlig vending. Kommunen gjorde noen kreative trekk og vedtak. Dermed så det ut som det ble kroken på døra for Markus.
Partiet Sentrum har utenforskap som et av de aller viktigste arbeidsfeltene og tok saken. Se brevet til Kommunedirektøren i Kristiansand kommune. Saken er ikke løst og Partiet Sentrum slipper den ikke så lett.

Kristiansand kommune

v/ Kommunedirektør Camilla B. Dunsæd                                                  Kristiansand, 11.september 2024

postmottak@kristiansand.kommune.no

Partiet Sentrum i Kristiansand krever at vedtaket om Markus omgjøres.

Rettslig prøving kan ikke stoppes av kommunal saksbehandling.

Vi viser til sak fra NRK omtalt 10.9.24.

Kristiansand kommune har, etter vår mening gjort et hårreisende vedtak, i en sak som omhandler en person med nedsatt funksjonsevne sin rett til å velge egen bolig. En rett de aller fleste av oss ser på som selvsagt, som vi aldri må rope høyt om for å få lov til.

Gjennom å gjøre et nytt vedtak, på eget initiativ, som ikke har noe formelt nytt innhold, oppnår kommunen enkelt å trenere og stoppe rettslig prøving av et tidligere vedtak i saken. Dette er en uverdig måte å drive kommunal saksbehandling på, som i tillegg setter rettssikkerheten på prøve.

En av våre innbyggere, en Markus på 22 år, har saksøkt kommunen for å få et bedre botilbud enn det han har i dag. Saken føyer seg inn i rekken av de mange hvorpersoner med nedsatt funksjonsevne må kjempe for retten til å velge bolig fremfor å bli plassert i en institusjon eller en bemannet bolig som kommunen har valgt, ofte mot sin vilje. Saken utfordrer problemstillinger knyttet til inkorporering av konvensjonen for personer med nedsatt funksjonsevne – det vi snakker om som CRPD.

Denne unge mannen ønsker å bo i egen bolig og motta rettmessige tjenester der, bl.a. fulltids assistenter. Han ønsker seg livskvalitet og et vanlig sosialt liv. Er det for mye å ønske seg? Bruk av BPA gir reelle valgmuligheter for personer med nedsatt funksjonsevne. Istedenfor å leve et liv på institusjon med begrensninger på det meste, fra vask og stell, til kinobesøk og sosialt liv med jevnaldrende, gir BPA en helt annen hverdag. En hverdag mere likeverdig med oss som er funksjonsfriske.  Dette er å sikre livskvalitet for den det gjelder, og i tillegg jobb for de som ansettes som BPA.

Advokater samt professorer i offentlig forvaltning stiller åpenbare spørsmål ved kommunens handlingsmåte. Og vi stiller store spørsmål ved om dette er måten vi skal behandle våre innbyggere? Og det er også grunn til å spørre om denne handlingsmåten er i tråd med politiske føringer, eller på tvers av dem. Uansett svar er dette alarmerende. Denne saken skaper presedens og vil ha stor betydning for mange i samme situasjon.

Kommunen gjør altså et nytt vedtak uten endret innhold etter at saken er sendt til retten og gjør et tillegg i vedtaket som utsetter en mulig rettslig prøving. Eneste ankemulighet er via Statsforvalteren som kommunen mener kan avgjøre dette på lik linje med domstolene. Det hevdes at det er unødvendig dyrt og ressurskrevende å ta saken inn for retten.

Dette mener vi ikke er en verdig eller riktig måte å drive kommunal saksbehandling på.

Skal Kristiansand kommune gjennom sin saksbehandling sette grenser og lage stengsler for hva den enkelte skal få prøvd rettslig? Skal Kristiansand kommune være den som avgjør hva som er viktige prinsipper i spørsmålet om rett til bolig for personer med nedsatt funksjonsevne?

Vi krever at kommunens vedtak overfor Markus omgjøres, slik at adgangen til rettslig prøving opprettholdes, og retten til å velge bolig og få kommunale tjenester i hjemmet skal kunne prøves av domstolen.

Vi vil minne om at ordføreren i Kristiansand, sammen med flere andre lokale politikere, har sluttet seg til oppropet om å gjøre Kristiansand til en CRPD-kommune. Dette vedtaket er et skritt i stikk motsatt retning, dette er faktisk å slå igjen ratifiseringsdøra for de med nedsatt funksjonsevne.

Dette dreier seg om menneskeverd og ikke ressurser!

Erik Rostoft                                                                                          Irene Solli

Gruppeleder                                                                                       1.nesteleder

Partiet Sentrum Kristiansand                                                                Partiet Sentrum

Screenshot

Hent brevet fra de lokale politikere https://partietsentrum.no/wp-content/uploads/2024/09/PSKmarcussakenSept2024reaksjonKomdirKRSendelig110924.pdf

Pin It on Pinterest