I årets statsbudsjett skryter helseminister Vestre av det han kaller en storsatsing på psykisk helse. Han melder om 400 millioner, hvorav 150 mill skal gå til lavterskeltilbud i kommunene, 100 mill skal gå til sikkerhetspsykiatriske tiltak, og det øvrige smøres ut over mindre tiltak. I utgangspunktet kan dette se imponerende ut, men ser man nærmere, er det noe helt annet som skjer:

  • De 150 millioner til lavterskeltilbud i kommunene legges på kommunenes rammetildeling. Det er i praksis frie midler som kommer med en oppfordring, og kommunene står fritt til å bruke dem på helt andre ting. Når man ser meldingene om drastiske kutt i kommuneøkonomien over hele landet, er det liten grunn til å tro at disse pengene vil gå til psykisk helse særlig mange steder.
  • Samtidig kutter helseforetak mange steder i landet grovt i psykiatrien. Bare i Oslo er det foreslått et kutt på 150 mill i 2025, og dette kommer oppå et kutt på 90 mill gjennomført i 2024. I Trondheim kuttes 40 millioner. I andre byer gjennomføres det også store kutt.
  • 42% av alle psykiatriske sengeplasser er blitt borte på 20 år. Antallet plasser i poliklinikk har ikke økt i tilsvarende grad. Innbyggertallet i Norge har økt med 1 million i samme periode. Tilgangen til psykisk helsehjelp for innbyggerne har blitt vesentlig svekket.

I høst har nyhetene vært fulle av politikere, med Tonje Brenna og Erna Solberg i spissen, som er bekymret over et økende sykefravær grunnet psykisk sykdom i Norge. Dersom dette virkelig virkelig bekymrer dem, burde de sette alle krefter til på å bedre tilgangen på psykisk helsehjelp. Likevel blir den bare dårligere og dårligere.

Det er ikke rart at flere blir syke, og at folk blir syke lenger, og at sykdom blir mer alvorlig. Det er en naturlig følge av nedbygging og manglende satsning. Langvarig psykisk sykdom sliter også ut pårørende, og skaper ringvirkninger i form av annen sykemelding, og mye tapt livskvalitet og livsglede.

Dette må vi stoppe. Vi har ikke råd til å spare mer på psykisk helse.

Partiet sentrum krever at:

  • En seriøs satsning på hele tilbudet til psykisk syke, flere sengeplasser, større lavterskeltilbud, flere polikliniske plasser.

Bli gjerne med oss for å skape oppmerksomhet rundt disse tingene, så vi får startet en folkebevegelse og endret politikken allerede før vi er på Stortinget:

Ønsker du å støtte Partiet Sentrum i arbeidet for bærekraft og menneskerettigheter, og i kampen mot utenforskap? Bidra i vår spleis ved å trykke her. Start innmelding ved å trykke her.

Pin It on Pinterest