Mens regjeringen sitter stille i fiskebåten, dør Oslofjorden. Fiske, miljøgifter, mikroplast, fysisk påvirkning og næringssalter utgjør 72% av totalbelastningen på fjorden. Nitrogenforurensning er hovedproblemet. Skal man lykkes med å redde Oslofjorden så må noe gjøres nå.

Statsminister Jonas Gahr Støre har lovet at han skal redde Oslofjorden, men statsbudsjettet viser at dette bare var tomme ord. I realiteten kuttes satsningen, fra 52 millioner i revidert nasjonalbudsjett, til fattige 28 millioner nå. Det legges heller ikke opp til nullfiskesoner, eller andre tiltak regjeringen nylig har lovet.

Dagens unge ønsker også et liv med en levende Oslofjord akkurat sånn slik Jonas har hatt, men slik blir det ikke. Hvis ikke noe gjøres med nitrogennivået nå, kan det ta mer enn 20 år å bygge opp store fiskebestander i fjorden igjen. Man kan heller ikke bade, når fjorden er full av nitrogen.

I dag kommer 43 % av nitrogenforurensningen i fjorden  fra jordbruket langs alle elvene som renner ut i fjorden, og 34% kommer fra kloakkrenseanleggene. Begge deler medfører farlige bakterier som gjør det farlig å bade i fjorden. Regjeringen gir blaffen, og lar Oslofjorden dø.

Regjeringen Støre leverer dårligere på klima og Oslofjorden enn noen annen regjering, til tross for at listen ikke lå nevneverdig høyt da de startet. Miljødirektoratet, Havforskningsinnstituttet og Statsforvalteren sier alle tydelig ifra om at noe må gjøres. Det mener vi også.

Partiet sentrum krever at:

  • At regjeringen setter inn en storsatsing på nitrogenrensning i Oslofjorden i 2025, og krever at kommunene rundt fjorden gjør det samme

Bli gjerne med oss for å skape oppmerksomhet rundt disse tingene, så vi får startet en folkebevegelse og endret politikken allerede før vi er på Stortinget:

Ønsker du å støtte Partiet Sentrum i arbeidet for bærekraft og menneskerettigheter, og i kampen mot utenforskap? Bidra i vår spleis ved å trykke her. Start innmelding ved å trykke her.

Pin It on Pinterest